Cum a fost la TEDx 2013 - Ideas Worth Doing


Va spuneam vineri pe pagina de facebook cat de fericita sunt ca o sa merg la TEDx  2013 - Ideas Worth Doing (Multumesc I love Cluj pentru invitatie) iar duminica, in cadrul postarii Week  in photos, v-am impartasit franturi din ce s-a petrecut acolo. Astazi vreau sa ii dedic o intreaga postare incercand sa va subliniez de ce este benefic sa luam parte la astfel de evenimente. 

Probabil va intrebati: Dar ce este acest TEDx? 

TED TechnologyEntertainment, Design iar x = eveniment organizat independent. ( mai multe informatii aici)  Practic vorbim de o conferinta in care speech-urile care nu depasesc 20 de minute (oh, so challenging!) sunt rostite de oameni tipici si atipici, i-as numi (precum publicul) a caror misiune a constat in impartasirea unor idei care li se par importante. N-au venit sa ne convinga, au venit sa ne expuna ideea si sa ne lase sa reflectam asupra ei. Ramane astfel la latitudinea fiecaruia dintre noi sa realizeze puterea ideii respective si cum o asemenea idee poate da nastere unei schimbari pozitive in viata ta.


Faptul ca nu am fost singura care a ajuns in pas alergator la Auditorium Maximum, locatia evenimentului, aproape de a tipa 'I'm so excited, I can't wait!' mi s-a confirmat cand am vazut coada de la intrare. Stateam si ma gandeam oare cand am mai stat la coada ... de placere? Si cand entuziasmul a mai reusit sa domine acea stare tipica de iritare cu care te confrunti cand astepti ceva. Raspunsul : La concertele trupelor preferate din strainatate unde tinteam cele mai bune locuri. Si cred ca intelegeti unde bat. M-a bucurat ca oamenii asteptau civilizat la coada fapt care imi subliniaza ca erau increzatori in evenimentul care urma sa aiba loc.




Evenimentul a fost gandit pe 4 mari paliere: Redefiniri, Regandiri, Resimtiri si Reporniri.
Mie deja imi suna bine! :)
O sa incerc sa sintetizez ce mi-am notat in agenda cu mentiunea ca unora dintre spreakeri ma simt nevoita sa le dedic mai multe randuri caci  tare m-au impresionat prin idei neobisnuite, idei neobisnuit de motivationale.

Si incep cu:

 Vlad Muresan - psiholog, practica psihoterapia individuala si consilierea de cuplu.


Ne-a vorbit despre relatii si 3 tipuri de atasament: anxios, evitativ si securizant. De la el am invatat ca respingerea poate fi utila. Ca atunci cand doi oameni, unul cu atasament anxios si celalalt cu atasament evitativ se intalnesc se produce un rollercoaster emotional. Ca este necesar sa ne exprimam tipul de atasament pentru a putea da nastere unei relatii functionale
Unde mai pui ca ne-a amuzat copios cu o simpla dar relevanta analiza a piesei lui Pink - True Love si a lui Connect-R - Noi ne potrivim tintind spre contradictia regasita in versuri si felul in care muzica poate influenta gandirea umana. 
 ( Ex: Sometimes I wanna slap you in your whole face. There's no one quite like you, you push all my buttons down / I know life would suck without you/  But  I hate you / I hate you, so much. I think it must be true love, true love.

Dragos Bucurenci -trainer de leadership si comunicare.


A sustinut un speech al carui titlu "Apa si sare" nu m-ar fi dus cu gandul la lacrimi. Tocmai de aceea mi-a atras atentia! Ne-a indemnat sa ne permitem si  noi "apa si sare", ne-a incurajat sa ne depasim blocajele emotionale si a concluzionat frumos cu "Lasati lacrimile sa curga!" Nu este o rusine sa plangi, nu trebuie sa ne temem sa o facem. Si erau avizati si barbatii!
Un alt speech indelung aplaudat si tind sa cred ca a atins unele coarde sensibile si au existat persoane care l-au aplaudat cu lacrimi in ochi. Se simtea emotia in ropotele de aplauze. 


Razvan Crisan - founder ShortsUP


Deosebit de atipic speech-ul sau "Ce ti se intampla cand nu citesti?"
Tu ce-ai zice? Ca esti mai putin intelectual, ca nu ai un vocabular dezvoltat, ca poate nu reusesti sa conversezi cu diverse tipuri de indivizi.
Ei bine, Razvan a spus ca el nu este omul cartilor dar asta nu il face mai putin dezvoltat intelectual. Ca oamenii tind sa judece cand la intrebarea "Ce carte ai citit luna/ anul acesta?" raspunsul e: Nici una.
Poate unii descopera lumea din filele unei carti,  el o descopera uitandu-se la imaginile in miscare (nu ne mira, fiind fondatorul ShortsUp) Concluzia sa: Nu exista un monopol asupra invatarii.
Ramane insa la latitudinea fiecaruia sa hotarasca daca vizualul e suficient sau este intradevar impetuos necesar sa avem instalata in creieras o mica biblioteca. Eu am cunoscut persoane tare inteligente si da, imi permit sa folosesc cuvantul "tare", care la intrebarea cu cartea citita mi-au raspuns nici una. Si ramai usor prost si te intrebi: Bine, bine, dar de unde stie omul acesta atatea lucruri? 


Cristina Flutur- actrita de teatru si film
premiata la Cannes pentru rolul Alinei din drama 'Dupa dealuri', in regia lui Cristian Mungiu. 


 Privire aparent pierduta as fi spus daca vedeam doar pozele, profunda spun pentru ca am avut placerea sa o ascult. Artista, intr-un cuvant. M-a captivat printr-un exemplu dintr-o nuvela spaniola: Timp de ani de zile un om statea langa o usa pe un culoar lung pentru ca lumea i-a spus ca usa este incuiata. El s-a bazat pe cuvintele oamenilor si nu a incercat sa o deschida. Si a stat ani, in speranta ca usa se va deschide singura. Si vine un individ, apasa pe clanta si ce sa vezi? Deschide usa. Reflectati asupra ideii si veti ajunge fix la concluzia Cristinei "Sa puneti mana pe clanta si sa intrati pe usa!


Cristina Bazavan - blogger si jurnalist.


Speaker-ul pe care imi doream cu ardoare sa-l ascult! Recunosc, ma asteptam sa vina sa ne vorbeasca despre social media si cand am citit in dreptul pozei ei "Intre matematica si dans" mi-am spus ca ardealeanu': No' ioi d-asta cum se mananca cu social media? E macar digerabila? M-a surprins insa conexiunea creata intre cele doua domenii care o definesc intr-o certa masura pe Cristina Bazavan si ideea de progres ca tema centrala a discursului ei.
Cristina ne-a vorbit despre importanta progresului zilnic. Cat de important e sa faci mai mult azi decat ieri, incercand sa iti depasesti limitele. Ne-a spus ca adevarata pedagogie nu se rezuma la luarea unui om talentat si ajutat sa progreseze, validand si recompensand astfel doar pe cei mai buni. Adevarata pedagogie consta in a reusi sa faci o persoana care nu are aptitudini pentru ceva, sa progreseze dincolo de limitele pe care ea singura si le-a setat. Mi-a placut exprimarea "Cu totii ajungem profesori de ocazie si sunt putine manuale de pedagogie pentru asta!" Si mi-a mai placut: Transformarea ia timp. Dati-va si dati-le timp sa invete."

Florin Piersic Jr. - actor, producator, regizor, scenarist, autor


Mi-a starnit curiozitatea din clipa cand am citit titlul speech-ului sau: "Lenes, fraier, infantil" O atitudine degajata, un fel aparte de a captiva atentia (carisma, carisma, carisma) idei simple dar de o profunzime substantiala. Mie nu mi-a prezentat nimeni pana acum cum e sa fi lenes, fraier, infantil si uneori toate odata cu atata senitate si intr-o form pozitiva.  Si tot el a spus: "Suntem in epoca in care oul o invata pe gaina!" si " E alta tara aici la Cluj!"

Si da, e o alta tara aici la Cluj! Cel putin e o alta tara fata de ce gasesc acasa, la mai putin de 200 km. Observi cum orasul cu ai lui locuitori nu inceteaza sa progreseze, un progres zilnic de care ne vorbea Cristina Bazavan. Un oras cu oameni ambitiosi si mai calzi, poate mai lenesi in vorbire dar iuti in actiuni.
Sa il luam pe Radu Silaghi, de aici de la Cluj care ne-a convins nu doar pe noi, pe clujeni, ci si pe straini ca "Exista o alternativa pentru sange." Philipp Kandal a venit si ne-a spus ca al nostru "Cluj e mai promitator decat Silicon Valley." 
Mi-a placut nespus de mult si ideea rectorului Universitatii Babes-Bolyai, Ioan Aurel Pop, (care mi-a fost si profesor in anul I de facultate) "Nu poti fi suparat pe tara, poti fi suparat pe un om, pe o institutie, pe cineva care ti-a creat necazuri. Dar nu pe tara."
La fel de mult mi-a placut ideea de gamificare sau "the G word" a lui Iulian Padurariu adica folosirea tehnicii de joc in context non joc pentru motivare.  Am extras ideea de diversitate de la Stelian Brad, un inginer atipic datorita discursului moderat deloc agresiv in termeni tehnici: "Diversitatea in oameni duce la diversitatea in idei."


 Si as mai avea destule sa va comunic, intr-atat de bogata am plecat de la eveniment. Dar mai bine va las cu concluzia si cu speranta ca ati avut rabdare sa cititi pana aici si ca v-am deschis interesul pentru asemenea evenimente. 
Bateriile mi-au fost incarcate, spiritul competitiv activat si mai mult si mai clar decat ieri, stiu ce vreau sa fac maine!

Va pup si astept intrebarile, comentariile voastre cu drag.
Sper sa aveti ceva de zis la aceasta postare.

Sursa foto: TEDxCluj